Allt du behöver veta om balansen för ditt padelracket

En återkommande fråga bland spelare samt nyblivna inom sporten är vad balansen definierar på ett padelracket. I denna artikeln ska vi ta reda på detta för att du enkelt ska förstå innebörden av balansen på ditt specifika padelracket.

Vad definierar balansen på ett padelracket då? Jo olika racketar kommer ge dig en annorlunda känsla när du använder det under spelets gång. Detta betyder att alla utförande på planen kommer påverka ditt spel. Balansen på ett padelracket är alltså fördelningen av vikten från topp till tå, med andra ord från greppets nedre del till formens topp.

Låg balans

Padelracketar med låg balans är oftast designade med en rund form. Med en låg balans blir det enklare att manövrera racket, vilket ger dig ett beslutsunderlag för att kontrollera dina slag. Dessutom är den låga balansen mer tolererande för din fysik då skaderisken minimeras. Nackdelen med en låg balans är att du inte får någon fart i dina slag samt smashar vilket gör att du måste ta i och det kan resultera i att du tröttnar under spelets gång.

Men det beror på hur fysiskt tränad du är och resterande egenskaper är perfekt för dig som är ny i gamet och behöver anpassa ditt spel för att sedan ta det till nästa nivå med en annan balans.

Hög balans

Nu kommer vi till en utmanande balans för spelarna inom sporten. Känner du att din utveckling ökat markant och att du känner dig mer etablerad i padel? Då ska du vända dig till ett mer diamantformat padelracket som har en högre balans. Men det kräver att du har en god teknik vid dina svingar då racket är mer svårmanövrerat och tyngre att hantera. 

Det är att rekommendera spelare som är av en mer offensiv karaktär för att lättare avgöra bollar med en smash, vilket gör att man ej behöver förflytta sig i banan då den höga balansen gör att det blir tyngre att förflytta sig.

Medelbalans

Det sista alternativet är att vända sig mot ett mer droppformat racket som erbjuder en jämn fördelad balans på racket. Det positiva med denna balans är att du får ett mer varierande spel på banan. Dina slag kommer ge dig fart samtidigt som du får kontroll över manövreringen av racket, vilket gör att du kan förflytta dig och variera ditt spel. 

Nackdelen kan dock bli att du stannar din utveckling med en sådan balans. Därför är en rekommendation att i jämna mellanrum skifta till ett racket med en hög balans för att utmana ditt spel. Detta får du avgöra på egen hand med tanke på att din fysik kan spela roll samt ifall du har problem med den så kallade “padelarmbågen” är inte en hög balans att rekommendera.